W-18 Good housekeeping

Oplossing

Good housekeeping, ofwel een structuur voor orde en netheid, zorgt voor minder werkdruk. Daarnaast  levert het minder fysieke belasting en meer veiligheid op. Het werkt fijner en sneller om in een schone werkruimte alle spullen geordend bij de hand te hebben en niet mis te grijpen.

Good housekeeping bestaat uit 5 stappen ( 5–S model):

  • Scheiden: Maak een onderscheid tussen noodzakelijke en overbodige gereedschappen en materialen op de werkvloer. Deze laatste moeten van de werkvloer af.
  • Sorteren: geef alle belangrijke middelen een vaste plaats. Denk bijvoorbeeld aan een kast voor grijpvoorraad, een gereedschapsbord voor handgereedschap.
  • Schoonmaken: Verwijder afval, vuil en rommel. Zorg voor voldoende afvalbakken en stofzuigers. Repareer kapotte ruiten en inventaris meteen.
  • Standaardiseren. Maak afspraken om de verbeteringen vast te houden.
  • Standhouden. Hou de nieuwe werkmethode vol, bijvoorbeeld door good housekeeping een vast onderdeel te maken van de dagelijkse werkzaamheden en regelmatig te bespreken in werkoverleg.

Om te  starten met het 5-S-model is het aan te bevelen om een deskundig projectteam in te stellen dat samen met een afdeling de 5 stappen doorloopt om de verantwoordelijkheid vervolgens over te dragen aan de leidinggevende.

Maatregel

Organisatorische maatregel

Scroll naar boven