MV-10 Veilig werken op hoogte bij inspectie, storing, schoonmaak en onderhoud

Oplossing

Alle werkplekken, inspectieplekken en plaatsen waar van tijd tot tijd een storing opgelost moet worden of schoongemaakt wordt, zijn goed bereikbaar. Bij voorkeur met een vaste trap en bordessen met deugdelijke leuningen en schopranden ter voorkoming van vallende onderdelen.

Maak waar dat redelijkerwijs niet mogelijk is gebruik van een hoogwerker of verreiker of, een kleine mobiele steiger

Losse trappen, bokken en ladders worden zo min mogelijk gebruikt en zijn zeker geen vaste werkplek. Ze worden alleen ingezet als andere hulpmiddelen niet in te zetten zijn, bv in ruim van een schip. Zorg dat ladders geborgd worden, zodat ze niet wegglijden, bv door ze aan de bovenzijde in te haken en/of door een laddermat. Laat ladders en ander losse klimmaterialen jaarlijks geïnspecteerd worden door een deskundige. Laat de goed bevonden ladders en losse trappen voorzien van een veiligheidsvignet.

Zorg dat ook het eventuele werken op platte daken op een veilige manier plaatsvindt en voldoet aan de veiligheidsvoorschriften:

veilig bereikbaar bij voorkeur met permanente trap,

– voorzien van borstwering of dakrandbeveiliging van 1 meter hoog. En als dat redelijkerwijs niet mogelijk is dan minstens 4 meter van de rand werken, en als laatste middel: aanlijnbeveiliging bij incidentele werkzaamheden of bij werkzaamheden op minder dan 4 meter van een dakrand zonder hekwerk). Zorg verder voor een ordelijke en opgeruimde werkplek, en controleer de ondergrond op draagkracht en stroefheid. Zie voor meer oplossingen bij valgevaar de Arbocatalogus Platte Daken.

Zorg periodiek voor een instructie over werken op hoogte aan medewerkers die hiermee te maken hebben. Doe dat bij nieuwe medewerkers als onderdeel van hun introductieprogramma en zorg minimaal eens in de twee jaar voor een herhaling /opfrissing, bv in een toolboxmeeting. Leg vast wie aan deze instructies heeft deelgenomen.

Let op: Wind bij buitenwerkzaamheden levert ook gevaren op bij specifieke werkzaamheden zoals werken op hoogte. Is de wind harder dan 6 BF dan moeten werkzaamheden op hoogte gestaakt worden, Dit geldt ook voor de werkzaamheden buiten als er sprake is van onweer (bliksem), harde regens, ijzel e.d.

Zie ook:

Maatregel

Technische maatregel

Scroll naar boven