W-06 Voorlichting over werkdruk

Oplossing

Wie tijdig signalen van werkdruk bij zichzelf opmerkt, kan iets doen, nog voordat het tot negatieve gevolgen leidt. Daarom is het belangrijk dat medewerkers over de risico’s van werkdruk geïnformeerd worden, weten hoe effecten van te hoge werkdruk herkend kunnen worden, wat eraan gedaan kan worden en ook: waar zij terecht kunnen als zij zich zorgen maken over hun eigen situatie of over een collega. Bijvoorbeeld de werkdruk bespreekbaar maken met de leidinggevende of in een teambespreking.

Kies een vorm van voorlichting die bij het bedrijf en de medewerkers past. Bijvoorbeeld een bespreking tijdens werkoverleg;

  • Vertel medewerkers hoe ze signalen van werkdruk bij zichzelf kunnen herkennen. De Checklist: ‘Anders dan anders, werkdruksignalen op individueel niveau’ (knop onderaan pagina).  Geef ook aan welke mogelijkheden en maatregelen er voor een werknemer binnen het bedrijf zijn als de werkdruk te hoog wordt.
  • Bespreek ook met medewerkers wat je van elkaar verwacht bij signalen van overmatige werkdruk bij een collega.

 De voorlichting is uit te breiden door met elkaar in gesprek te gaan over waar werkdruk vandaan komt en hoe het verminderd zou kunnen worden (zie ook oplossing W-07).

Maatregel

Organisatorische maatregel

Scroll naar boven