MV-16 Veilig werken in silo’s bunkers en tanks

Oplossing

Silo’s, bunkers en tanks beschikken over de volgende veiligheidsvoorzieningen:

  • Onder een hooggelegen toegangsluik is een rooster geplaatst op plekken waar werknemers in de buurt van een geopend luik kunnen komen. Dit om valgevaar te voorkomen.
  • Deze besloten ruimten mogen alleen volgens een procedure worden betreden (zuurstof/gasmeting, blokkade van aan en afvoer mogelijkheid van producten, mangatwacht) Zie voor meer informatie het onderdeel Besloten Ruimten
  • Als een werknemer in een silo over het opgeslagen graan of andere product loopt, bv voor inspecties, is er een risico dat het materiaal gaat schuiven en de operator er in zakt en bedolven raakt. Daarom zijn zulke activiteiten alleen toegestaan als onder strakke veiligheidsprocedures worden uitgevoerd. Naast de in het onderdeel Besloten Ruimten voorgeschreven voorzorgsmaatregelen voorzieningen en is hier ookaanlijnbeveiliging vereist.
  • Metalen tanks, silo’s, koelers en mengers worden ’nauw geleidende ruimtes’ genoemd, omdat het om besloten ruimtes gaat waarvan de wanden elektriciteit geleiden. Dat vergt extra veiligheidsvoorzieningen bij werkzaamheden met elektrisch gereedschap in zo’n ruimte. Gebruik alleen accugereedschap met een veilige spanning.

Zie ook de module Besloten Ruimten

mv 16

Maatregel

Technische- en organisatorische maatregel.

Scroll naar boven