K-06 Tegengaan van kou in productieruimtes

Oplossing

Plaats in productieruimtes, waar regelmatig door medewerkers wordt van de gewerkt (zoals in de bijstort en soms bij persen, molens, hamers, mixers oplossing en) tijdens koude periodes stralingspanelen om de werkruimte op te warmen. Bijvoorbeeld elektrische plaatradiatoren of een stralingskachel, perserij en het ketelhuis.
Zorg in koude periodes dat bedrijfsdeuren niet onnodig open blijven staan, bv met een automatische deur voorzien van een naderingsschakelaar, met sluizen of warmtegordijnen. Zorg verder voor ‘good housekeeping’ zodat deuren en luiken goed sluiten en kapotte ramen snel worden vervangen. Ook gebouwaspecten zoals verwarming en isolatie verdienen uitgebreide aandacht. Zeker in ver- en nieuwbouwsituaties.

Overige mogelijke maatregelen bij kou:

  • Overweeg warmteterugwinning, zoals bijvoorbeeld na het persen als het product te warm is om op te slaan in de silo’s. Warmte die nu naar buiten gaat kan in koude periodes gebruikt worden om in een ringleiding de vloer van een productieruimte te verwarmen of aan te zuigen lucht op te warmen.
  • Schaf gereedschap aan met isolatie van metalen handgrepen, vooral bij langdurige werkzaamheden in koud weer.
  • Zorg dat het bedienen van machines en gereedschap met handschoenen mogelijk is.
  • Verstrek heatpacks. Een heatpack is een kleine warmtebron die via een chemische reactie warmte produceert en die je in je zak kunt stoppen.
  • Verstrek warme dranken.

Maatregel

Technische maatregel

Scroll naar boven