K-10 Beschermende kleding

Oplossing

Het is aan te bevelen dat een werkgever de medewerkers betrekt bij het van de samenstellen van een geschikt pakket aan beschermende kleding, en dat oplossing medewerkers daarbinnen ook nog eigen keuzes kunnen maken. De beschermende kleding wordt door de werkgever in voldoende mate verstrekt.

Bij hoge temperaturen wordt aangeraden: luchtige, goed ventilerende kleding. De stofkeuze is van belang om transpiratievocht af te voeren. Katoen kan goed vocht opnemen, maar houdt dat helaas ook weer goed vast. Het kan raadzaam zijn om gebruik te maken van moderne (sport)weefsels die over de juiste eigenschappen beschikken. Medewerkers die mobiel moeten zijn en bij het werk in warmte veel zweten kunnen baat hebben bij een luchtkoelvest. Dat zorgt dat zweet beter verdampt en het lichaam beter afkoelt. Ook overdrukpakken met een koele luchtstroom kunnen overwogen worden. Voor medewerkers die regelmatig bloot staan aan zonnestraling is speciale kleding vereist. (Zie oplossing K-11). Voor het werk bij machines met een sterke stralingswarmte dient hittebeschermende kleding overwogen te worden.

In koude werkomstandigheden is het van groot belang zelf warm te blijven. Dan is het dragen van meerdere lagen kleding het meest effectief. Daarbij is het goed om binnen niet te warm gekleed te zijn, als daarna buiten in de kou gewerkt moet worden. Een jas biedt buiten weinig warmte als hij al binnen gedragen is. Voor werkzaamheden bij temperaturen onder de 15 graden is beschermende kleding nodig. Afhankelijk van de temperatuur en werkzaamheden wordt bij werken in de kou, zowel binnen als buiten, een deel van de volgende kleding gedragen:

  • lange thermo-onderkleding
  • dikke bovenbroek
  • dikke, winddichte winterjas of doorwerkjas met capuchon (tegen neerslag). Bij langdurig aaneengesloten gebruik is het van belang dat de jas ook dampdoorlatend (`ademend’) is. Om voldoende bewegingsvrijheid te houden is een jas met afritsbare mouwen te overwegen.
  • bodywarmer
  • werktrui
  • hoofddeksel, zoals muts of pet 
  • handschoenen
  • warmte-isolerend en zuurbestendig schoeisel, met een goed profiel tegen gladheid. Bij werken in regen zijn waterdichte laarzen van belang.

Bij regelmatige of langdurige blootstelling aan winterse omstandigheden is het van belang het hele pakket te verstrekken. Het kledingpakket wordt per functie vastgesteld, na instemming van de ondernemingsraad en personeelsvertegenwoordiging. Soms is het instellen van een kledingcommissie aan te bevelen Bijzondere omstandigheden:

  • Bij blootstelling aan trillingen, bijvoorbeeld in voertuigen, is het van extra belang om afdoende bescherming te bieden tegen kou, tocht en vocht, omdat koude spieren extra gevoelig zijn voor de schadelijke effecten van trillingen.
  • Bij arbeid in kou met inspanningspieken is vochttransporterend ondergoed in combinatie met ventilerende bovenkleding van belang. Dit om ‘koud zweet’ te voorkomen.

Het is aan te raden om regelmatig contact te onderhouden met leveranciers van bedrijfskleding over de meest geschikte beschermende kleding. Zeker gezien de voortdurende technische ontwikkelingen in bedrijfskleding.

Maatregel

Persoonlijke beschermingsmiddelen.

Scroll naar boven