Oplossing
Als een werknemer in een besloten ruimte aan het werk is, moet bij de toegang tenminste één collega als mangatwacht aanwezig zijn. De mangatwacht houdt voortdurend contact met de werknemer in de besloten ruimte. Deze mangatwacht mag zich bij calamiteiten nooit in de besloten ruimte begeven, maar moet dan alarm slaan.
- Dat betekent dat er op dit gebied deskundige bedrijfshulpverleners in het bedrijf aanwezig moeten zijn. Zij moeten in staat zijn om in geval van een incident of calamiteit hulp te verlenen of te bepalen dat er een externe, gespecialiseerde hulp ingeschakeld moet worden om een werknemer uit de besloten ruimte te halen. Wanneer de getroffen maatregelen niet voldoende zijn om het gevaar in de ruimte weg te nemen en het noodzakelijk is om de ruimte met gevaar voor Verstikking, Bedwelming, Vergiftiging, Brand, of Explosie (VBVBE) te betreden dan moet de werkgever – naast het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) aan de medewerker in de ruimte – ook zorgen dat deze medewerker permanent geobserveerd worden. Bovendien moet de werkgever zorgen dat bij direct gevaar onmiddellijk op doeltreffende wijze hulp geboden wordt, zodat de medewerker op tijd gered kan worden.
NB. Het kan in veel gevallen te lang duren voordat externe hulporganisaties hulp kunnen bieden.
Als er voldoende maatregelen getroffen worden om het VBVBE-gevaar in de ruimte weg te nemen dan is het hebben van een BHV’er die een redding uit kan voeren met ademlucht niet noodzakelijk. Dit geldt ook als werk bij klanten uitgevoerd wordt. Belangrijk is wel dat de maatregelen die genomen worden om het gevaar op VBVBE te voorkomen ook een hoge mate van betrouwbaarheid hebben. Dus bijv. wanneer ventilatie wordt toegepast moet deze ook dubbel en op onafhankelijke wijze beschermd worden tegen falen. - Als het bedrijf er voor kiest om eigen BHV’ers de taak te geven om waar nodig de werknemer uit de besloten ruimte te halen, dienen zij te beschikken over de juiste apparatuur, hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen, afgestemd op de besloten ruimten in het bedrijf en de mogelijk aanwezige gassen. Deze BHV’ers moeten getraind zijn in het juist gebruik van de middelen.
NB. Voor het redden van een persoon uit moeilijk begaanbare besloten ruimte zijn vaak twee getrainde bedrijfshulpverleners nodig.
Als het gebruik van onafhankelijke ademhalingsbescherming nodig is, moet de bedrijfshulpverlener daartoe geschikt zijn; dit moet blijken uit een geldige gezondheidsverklaring na een medische keuring. Voor deze keuringen wordt, afhankelijk van de leeftijd, de volgende frequentie aangehouden:- onder de 40 jaar, minimaal één keer per vier jaar;
- tussen 40 en 50 jaar, minimaal één keer per twee jaar;
- boven de 50 jaar, minimaal één keer per jaar.
NB als een betreder van een besloten ruimte onafhankelijke ademhalingsbescherming gebruikt moet deze persoon daarvoor getraind en medisch gekeurd zijn.
- De mangatwacht beschikt over het juiste noodnummer en de juiste communicatieapparatuur. Afhankelijk van het bereik is dat een mobiele telefoon of een portofoon. Breng in kaart op welke plaatsen welk communicatiemiddel gebruikt moet worden.
- Het is zaak de route tot de toegang van de besloten ruimte vrij te houden.
- Het gebruik van een bewegingsmelder is te overwegen. Dat is een apparaatje dat een werknemer bij zich draagt, bv bij het betreden van een besloten ruimte. Als deze persoon twee minuten lang niet beweegt, komt daarvan elders een melding binnen, zodat men in kan grijpen.
- In de procedure ‘werken in besloten ruimten’ en in het bedrijfsnoodplan is een procedure bij incidenten en calamiteiten bij het werken in besloten ruimte opgenomen.
- Alle betrokkenen (werknemer in de besloten ruimte, mangatwacht en bedrijfshulpverlener) moeten vooraf worden geïnformeerd over en ook worden getraind in alle mogelijke problemen die samenhangen met het betreden van en werken in een besloten ruimte. Bij deze training is het van belang om praktijkoefeningen op te nemen, zoals:
- de te verwachten risico’s en werkprocedures;
- de communicatie;
- persoonlijke beschermingsmiddelen;
- samenwerking met externe hulpverleners.
- Voor werkzaamheden bij klanten is het vaak lastig om een goede bedrijfshulpverlening te organiseren. Het is zaak om als uitgangspunt te nemen dat bij derden geen besloten ruimte wordt betreden, of alleen als duidelijk is dat de voorzieningen en bedrijfshulpverlening daar geheel op orde zijn, volgens de voorschriften uit deze arbocatalogus.
Maatregel
Organisatorische maatregel