Een aanpak om te komen tot veilig werken in besloten ruimten bestaat in grote lijnen uit de volgende onderdelen*:
- In kaart brengen van alle besloten ruimten op het eigen bedrijfsterrein waar eigen personeel of derden in werken. Vul dit overzicht eventueel aan met besloten ruimten bij de klant waar incidenteel eigen personeel in werkt. Markeer de besloten ruimten in het eigen bedrijf (bv met een pictogram) en geef per besloten ruimte aan welke risico’s daar precies aan de orde zijn. Voeg dit overzicht als bijlage toe aan de RI&E en neem benodigde maatregelen op in uw plan van aanpak.
- Het – waar mogelijk – verminderen van bedwelmings- en vergiftigingsrisico’s door aanpak bij de bron. Denk bijvoorbeeld aan het tegengaan van broei of aan het lassen/slijpen van demontabele delen buiten de silo. Kies de benodigde maatregelen op grond van de arbeidshygiënische strategie: eerst bronaanpak, als dat redelijkerwijs niet mogelijk is pas dan collectieve maatregelen toe (technisch of organisatorisch). Is dat redelijkerwijs niet mogelijk of niet afdoende, verstrek dan -als laatste stap- persoonlijke beschermingsmiddelen.
- Als het toepassen van veiligheidsvoorschriften die in deze module zijn opgenomen in de praktijk een probleem opleveren, is het een optie om voor werkzaamheden in besloten ruimte een gespecialiseerd silobedrijf en/of schoonmaakbedrijf in te schakelen. Uiteraard is het dan van belang om toe te zien op een juiste toepassing van de voorschriften.
- Zorgen dat de ruimte niet ongeautoriseerd betreden kan worden. Bijvoorbeeld door de ruimte af te sluiten met een slot, of met een sluiting waarvoor speciaal gereedschap nodig is om toegang te kunnen verkrijgen.
- Het opstellen van een procedure voor veilig werken in de diverse besloten ruimten.
De procedure heeft als basis een werkvergunningssysteem, en bevat op onder meer de volgende punten:- zuurstofmeting en gasanalyse, zowel vooraf (vrijgavemeting) als gedurende de werkzaamheden;
- een veilige afdaalmogelijkheid, met name bij silo’s met een mangat aan de bovenzijde;
- explosieveilige elektrische gereedschappen, verlichting, kleding en schoeisel;
- toezicht tijdens werkzaamheden in een besloten ruimte (mangatwacht)
- maatregelen tegen bedolven raken, beknelling en elektrocutie;
- adembeschermingsmiddelen en andere persoonlijke beschermingsmiddelen;
- noodprocedure.
- Voorlichting en onderricht aan betrokken werknemers en hun leidinggevenden. Organiseer ook toezicht om na te gaan en te stimuleren dat in de praktijk de opgestelde procedure goed worden gevolgd. Train medewerkers die in besloten ruimten werken ook in het uitvoeren van een ‘Laatste Minuut Risico Analyse’ (LMRA) op de werkplek. Zij voeren de LMRA uit voordat zij de besloten ruimte betreden. Zie verder de oplossing BR-13.
- Werken in besloten ruimten is in de sector uitgesloten voor:
- Jongeren onder de achttien jaar
- Zwangere medewerksters, medewerksters die borstvoeding geven en pas bevallen medewerksters (richtlijn bij de laatste categorie is: tot een jaar na de bevalling).
= Al de bovengenoemde onderdelen worden hieronder uitgewerkt in de oplossingen in deze tekst