G-25 Gehoorbescherming

Oplossing

Als geluidsverminderende voorzieningen niet realiseerbaar zijn of onvoldoende effect hebben, kan
-als laatste stap- de geluidsblootstelling voor werknemers worden teruggedrongen door middel van persoonlijke gehoorbeschermingsmiddelen (PBM’s).

Otoplastieken 

Otoplastieken zijn speciaal aan het oor van de gebruiker aangepaste gehoorbeschermers die in de gehoorgang worden ingebracht. De geluidreductie is 15 á 30 dB(A), mits goed aangemeten en gedragen. Bij zware machines blijken otoplastieken soms ontoereikend.

 • otoplastieken hebben als belangrijk voordeel ten opzichte van oordoppen en oorkappen dat gewone, niet schadelijke geluiden (bv. de stem van een collega) wel worden waargenomen en de schadelijke (piek)geluiden niet;
 • ze zijn met verschillende akoestische filters uit te rusten;
 • er bestaan ook otoplastieken met een ingebouwde begrensde radio, waarmee medewerkers nog wel waarschuwingssignalen kunnen horen;
 • de levensduur is 2 à 4 jaar, uitgaande van continu gebruik tijdens werktijd en een jaar met 220 werkdagen;
 • het is aan te raden de otoplastieken na 2 jaar te laten testen op lekkages;
 • het draagcomfort is over het algemeen goed.

Oorkappen

Oorkappen zijn kappen die de gehele oorschelp omsluiten en met behulp van een beugel op de plaats worden gehouden. Voor een optimale werking dient de afdichtring goed aansluitend te zijn. De geluidreductie is 15 à 30 dB(A), mits goed gedragen.

 • de levensduur is 1/2 à 2 jaar, uitgaande van continu gebruik tijdens werktijd en een jaar met 220 werkdagen, afhankelijk van het wel of niet vervangen van de randen;
 • er bestaan ook oorkappen met een ingebouwde, begrensde radio, waarmee medewerkers nog wel waarschuwingssignalen kunnen horen;
 • het draagcomfort is redelijk. Met name in warme omstandigheden zijn de kappen niet prettig.  Ook kan een oorkap een probleem zijn in combinatie met volgelaatsmasker en/of stofbril.

Oorpluggen

Oorpluggen voor permanent gebruik zijn óf pluggen die met behulp van een beugel tegen de gehoorgang worden gedragen óf pluggen al dan niet met een koordje verbonden, die in de gehoorgang worden ingebracht. De geluidreductie is 10 à 15 dB(A), mits goed passend ingebracht. Op enkele afdelingen, bv bij de hamermolen, kan deze demping onvoldoende zijn.

 • de levensduur is circa 5 werkdagen, uitgaande van continu gebruik tijdens werktijd;
 • het draagcomfort is redelijk.

Schuimproppen

Schuimproppen zijn voor werknemers niet geschikt als PBM’s, ook niet voor uitzendkrachten. Ze zijn met name bedoeld voor bezoekers en voor medewerkers die zich incidenteel in de productieruimtes begeven.

In uitzonderlijke gevallen, bij zeer hoge geluidniveaus, zullen gehoorbeschermingsmiddelen gelijktijdig gebruikt moeten worden, bijvoorbeeld een combinatie van otoplastieken en oorkap.

Maatregel

Organisatorische maatregel

Scroll naar boven